Kontaktlinser


OM KONTAKTLINSER

Det är viktigt att din optiker gör en linstillpassning för att kunna rekommendera dig en lins som passar just dina behov. Du får även lära dig att hantera och sköta linserna på rätt sätt. En nytillpassning brukar ta en timme. Därefter är det viktigt att regelbundet kontrollera att allt är som det ska med dina ögon. Nedan hittar du information om hur du sköter dina linser.

*

När passar linser?

Anledningen till att man väljer kontaktlinser kan vara många. Oavsett anledningen är det viktigt att ha väl fungerande glasögon för de tillfällen man ej bär linser. Ibland kan problem med ögonen göra att man inte kan bära linser under en period.

*

Hur länge har man i linserna?

Månadslinser har man endast en månad oavsett hur många gånger man använt linserna.

Endagslinser har man en dag, inte längre.  Om man slarvar och har sina linser i längre tid än vad som föreskrivs kan det orsaka komplikationer i ögonen. T ex finns risk att ögat inte får tillräckligt med syre. Ögonen kan bli irriterade, infekterade eller inflammerade.

*

Hur känns det att bära linser?

Man har bäst tårvätska på morgonen och sämst tårvätska på kvällen. Detta innebär att linserna kan kännas mer grusiga på kvällen. Fuktdroppar kan hjälpa. I torra rökiga lokaler kan linserna kännas mer. Tobaksrök sätter sig i linserna liksom i kläderna. Fuktdroppar hjälper.

 *

När bör jag INTE använda kontaktlinser?

Var uppmärksam på kliande, röda ögon eller en känsla av att linserna skaver, en känsla av att ha grus i ögonen eller att synen plötsligt försämras. Ta genast ut dina linser och kontakta din optiker om ingen förbättring sker inom några dagar.

Sola inte med linserna på i solarier pga att risken för ögoninfektioner då ökar. Du kan duscha och bada i havet/sjöar med dina linser på, men var försiktig med att använda linser när du badar i bassäng eller bubbelbad där mycket mikroorganismer som svampar, bakterier mm. trivs. Använd gärna glasögon resten av dagen efter att du badas i bassäng/bubbelbad.

 *

Kan jag bära linser när jag är förkyld eller är allergisk?

Låt ögat vila från linser när du är förkyld. Annars är risken stor att du får infektion i dina ögon. Förkylningen för med sig bakterier som kan vara skadliga. Vänta tills du blir frisk med att använda linser. Under tiden använder du glasögon.

*

Kan jag bära linser om jag har allergi och besvär i mina ögon?

Besvären av pollenallergi kan minska om du använder endagslinser och som du slänger efter en dags användning. Det är mer känsligt att använda månadslinser.

 *

Vad ska jag tänka på när det gäller smink?

Om du använder mascara ska du först sätta in linserna och därefter applicera mascaran.

När linserna ska tas ut så tas linserna ut först, därefter tas mascaran bort. Om du använder hårspray, blunda en stund efteråt så att sprayen i luften hinner försvinna. Om du får hår-spray på linserna kan dessa ej användas. Risken är stor att du får problem med ögonen.

 *

Vad ska jag tänka på när det gäller att sova med kontaktlinser?

Flera linser är godkända att sova med. Kontrollera vad som gäller för dina linser. Om du skulle somna med linser som inte är lämpade för detta så kan det kännas torrt och obehagligt när du vaknar. Om linsen sitter fast ska du inte försöka ta ut den direkt. Vänta

5-15 minuter tills tårvätskan kommit igång. Då är det lättare att ta ut linserna igen. Man

kan även droppa lite linsvätska i ögat eller köpa speciella fuktdroppar.

*

Att tänka på innan du sätter in linser

 • Försäkra dig om att ögonen inte är röda eller irriterade
 • Se till att linserna är hela och rena – släng den ev. trasiga linsen och ta en ny
 • Var noga med din handhygien
 • Se till att det är rent där du befinner dig – handfatet är ofta fullt av bakterier
 • Använd bara vätskor avsedda för kontaktlinser vid rengöring och förvaring, vatten är direkt olämpligt att använda och ökar risken för ögoninfektioner
 • Var försiktig i handhavandet om du har långa naglar, både ögat och linsen kan skadas
 • Undvik feta handkrämer strax innan insättning och uttag av linser

*

Vid insättning av linser

 • Håll reda på höger och vänster lins för att begränsa risken att sprida infektioner mm
 • Sätter du in en felvänd lins känns det skavigt, risken är även stor att linsen hänger med ögonlocket vid blinkning
 • Linsen får inte skava i ögat, det kan ge sår på hornhinnan
 • Om linsen skaver, ta då ut den och skölj av med linsvätska. Som nybörjare kan man känna att man får blinka över linskanten. Linsen känns ofta mer mot nedre ögonlocket, men den känslan brukar försvinna efter några dagar.
 • Skölj av linserna med linsvätska efter max 3 försök, annars svider de vid insättning

*

Återbesök efter provtiden

Det är viktigt att du bokar in efterkontroll efter ca 1–2 veckor. Ha på dig linserna när du kommer (förutsatt att allt har fungerat bra) Det är din synskärpa och linsernas passform som skall kontrolleras vid återbesöket. När du sedan vill köpa fler linser är det viktigt att du gör regelbundna kontroller var sjätte månad som givetvis ingår i linspriset. En uppföljande linskontroll tar ca 20 minuter.

*

Vad är det för skillnad på att köpa linser hos en optiker eller på internet?

Hos oss får du professionell hjälp med dina ögon, både med utprovning av linser och om du får problem med dina ögon.

*

Var rädd om dina ögon!