Grå starr/katarakt


 

OM GRÅ STARR (katarakt)

 

 gråstarr

Vad är det för skillnad mellan grå och grön starr?

Grå starr (katarakt) är att linsen blir grumlig.

Grön starr (glaukom) är en helt annan sjukdom som innebär förhöjt tryck i ögat. Kan också orsaka nedsatt syn och till och med blindhet, men den har helt andra symptom. Se infobladet för grön starr.

* 

Vad innebär grå starr?

Grå starr, katarakt, innebär att ögats lins blir så grumlig att synen påverkas.

Ögats lins bryter ljusets strålar så att en bild skapas på näthinnan i ögats bakre del. Linsen är elastisk och sitter bakom regnbågshinnan och pupillen. När linsen grumlas blir bilden på näthinnan suddig.

När du blir äldre är det normalt att linsen i ögat grumlas något.

Vid grå starr drabbas oftast båda ögonen, men i olika takt. Hos vissa kan synen bli mycket dålig på några månader, medan försämringen hos andra kan ta flera år. Det vanligaste är att grå starr utvecklas så långsamt att den gradvisa försämringen kan vara svår upptäcka utan att en undersökning görs.

De allra flesta människor får grå starr med åldern. Kvinnor i 70-årsåldern är den största gruppen. Yngre människor kan få grå starr som följd av en sjukdom, till exempel diabetes. Även rökning, vitaminbrist och undernäring kan orsaka grå starr.

*

Vilka är symptomen på grå starr?

  • synskärpan försämras, det blir svårare att se på långs avstånd, lässynen kan drabbas,
    du behöver mer ljus för att se
  • konturer och färger försvagas
  • du kan lätt bli bländad
  • du kan se dubbelt
  • om du har grå starr på bara ett öga kan skillnaden i synförmåga göra att du får svårt att bedöma avstånd

 * 

Vad gör jag när symptomen börjar komma?

Kontakta din optiker och boka tid för synundersökning. Vid behov remitteras du vidare till ögonläkare. Vårdgarantin ger dig rätt att komma till en ögonläkare inom 90 dagar. Tyvärr är oftast väntetiden så pass lång.

*

Hur behandlas grå starr?
Har du grå starr är det oftast inte bråttom med behandlingen eftersom sjukdomen utvecklas långsamt. I stället bedömer läkaren tillsammans med dig hur försämringen av synen påverkar ditt dagliga liv. Många klarar sig utan operation eftersom försämringen av synen går så långsamt att man aldrig hinner få någon besvärlig synnedsättning. Grå starr skadar aldrig några andra delar av ögat.

 *

Hur behandlas grå starr?
Om du behöver opereras sätts en konstgjord lins in. Operationen tar ungefär en halvtimme och du lokalbedövas med ögondroppar. Du kan gå hem samma dag. De närmaste veckorna tar du ögondroppar för att förhindra ärrbildningar och beläggningar på linsen.

Efter operationen kan du behöva glasögon som ett komplement till den nya linsen. De provas ut en till två månader efter operationen. Oftast räcker det med vanliga läsglasögon.

Det finns också så kallade multifokala linser som ger ganska god syn på alla avstånd. Det finns dock vissa nackdelar med dem, varför förutsättningarna noga måste bedömas för varje patient. Dessa linser är dyrare än de vanliga och patienten får själv stå för merkostnaden.

De flesta upplever en stor förbättring av synen efter en operation om inte någon annan ögonsjukdom begränsar resultatet. Åldersförändringar i gula fläcken kan vara en sådan. Läs gärna mer i vårt infoblad om gula fläcken.

*

Har du frågor kring grå starr?

Välkommen att ringa till oss, tel. 031-87 86 10, eller kom in till oss så hjälper vi dig gärna!

*