Glaskroppsavlossning


OM GLASKROPPSAVLOSSNING (flugseende)

glaskropp

Vad är glaskroppen?

Glaskroppen är en genomskinlig, geléartad boll. Dess vätska fyller det mesta av ögats hålrum mellan linsen och näthinnan längst bak i ögat. Glaskroppens uppgift är att tillsammans med ögats lins och hornhinna bryta och fokusera det inkommande ljuset så att vi ser föremål tydligt och klart.

*

Vad innebär glaskroppsavlossning?

Med stigande ålder kan vätskan i glaskroppen bli vattnigare och glaskroppen krympa. Om den skrumpnar mycket kan den lossna från sina fästen.

*

Vilka drabbas av glaskroppsavlossning?

Glaskroppsavlossning är ett naturligt och ganska vanligt tillstånd. I stort sett alla människor drabbas av glaskroppsavlossning någon gång i livet. Allra vanligast är det i medelåldern. Det kan också inträffa tidigare om du är närsynt.

*

Vilka är symptomen?

När glaskroppen åldras och skrumpnar ihop kan rörliga genomskinliga glaskroppsslöjor ses i synfältet. De upplevs som rörliga svarta fläckar eller prickar som flyter framför ögat och stör synen. Fläckarna ser ut som flugor, maskar, streck eller nät.

Det du egentligen ser är skuggan som glaskroppsslöjorna kastar på näthinnan. De syns mest när du tittar mot en klar bakgrund som till exempel blå himmel eller en vägg. Om glaskroppen drar i näthinnan kan det också blixtra till i det drabbade ögat.

Besvären kan finnas kvar under flera månader, men brukar minska med tiden.

Glaskroppsavlossning är allmänt sett inte farligt, men i enstaka fall kan näthinnan lossna när glaskroppen drar ihop sig, så kallad näthinneavlossning. Då bildas ett hål i näthinnan och det kan passera vätska mellan näthinnan och väggen. Det är en allvarlig, men sällsynt komplikation till glaskroppsavlossning.

Personer som är närsynta har en större risk att drabbas av näthinneavlossning eftersom deras näthinna är tunn och skör. Risken att drabbas är också vanligare om du har gjort en starroperation eller haft en inflammation i ögat.

Små grumlingar är också normala vid lite högre ålder.

*

Vad kan jag göra själv?

Det finns tyvärr inte så mycket du själv kan göra för att förebygga eller behandla glaskroppsavlossning.

 *

När ska jag kontakta en läkare?

Kontakta ögonsjukvården om:

  • din syn plötsligt kraftig försämras
  • det kommer många nya grumlingar och figurer framför ögat
  • du upplever ljusblixtfenomen som uppträder allt oftare
  • en mörk, ogenomtränglig gardin begränsar synfältets kant åt något håll.

Om du ser en svart ogenomskinlig skugga som kommer akut och det börjar skymma i synfältet någonstans i periferin, ska du omedelbart ta kontakt med sjukvården. Det kan vara ett tecken på näthinneavlossning.

*

Fråga om råd?

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Du kan även när som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.

 *

Hur går undersökningen till?

Du får luta huvudet bakåt, så att ögonläkaren kommer åt att ge dig ögondroppar. Dropparna vidgar pupillen så att det blir lättare att undersöka ögats lins, glaskropp och näthinna.

Om ögonläkaren bara upptäcker att glaskroppen krympt eller lossnat får du tyvärr acceptera obehagen och leva som vanligt. Besvären brukar minska något med tiden.

Om läkarundersökningen visade att glaskroppen gjort hål på näthinnan kan den svetsas fast med laserbehandling, vilket minskar risken för näthinneavlossning. Det brukar åtgärdas direkt.

 *

Vad kan vi hjälpa till med när det gäller glaskroppsavlossning?

Känner du oro eller osäkerhet är du välkommen att kontakta oss.

*