Om glaskroppsavlossning

Lär dig om dess naturliga karaktär, tillståndet som orsakar rörliga fläckar eller streck i synfältet och dess sällsynta komplikationer som näthinneavlossning. Upptäck när det är viktigt att kontakta vårdgivare och hur undersökningar och eventuell behandling genomförs.

Vad är glaskroppen?


Glaskroppen är en genomskinlig, geléartad vätska som fyller utrymmet mellan linsen och näthinnan.

Vad innebär glaskroppsavlossning?


Med stigande ålder kan vätskan i glaskroppen bli vattnigare och glaskroppen krympa. Om den skrumpnar mycket kan den lossna från sina fästen.

Vilka drabbas av glaskroppsavlossning?


Glaskroppsavlossning är ett naturligt och ganska vanligt tillstånd. I stort sett alla människor drabbas av glaskroppsavlossning någon gång i livet. Allra vanligast är det i medelåldern. Det kan också inträffa tidigare om du är närsynt.

Vilka är symptomen?


När glaskroppen åldras och skrumpnar ihop kan rörliga genomskinliga glaskroppsslöjor ses i synfältet. De upplevs som rörliga svarta fläckar eller prickar som flyter framför ögat och stör synen. Fläckarna ser ut som flugor, maskar, streck eller nät.

Det du egentligen ser är skuggan som glaskroppsslöjorna kastar på näthinnan. De syns mest när du tittar mot en klar bakgrund som till exempel blå himmel eller en vägg. Om glaskroppen drar i näthinnan kan det också blixtra till i det drabbade ögat.

Besvären kan finnas kvar under flera månader, men brukar minska med tiden.

Glaskroppsavlossning är allmänt sett inte farligt, men i enstaka fall kan näthinnan lossna när glaskroppen drar ihop sig, så kallad näthinneavlossning. Då bildas ett hål i näthinnan och det kan passera vätska mellan näthinnan och väggen. Det är en allvarlig, men sällsynt komplikation till följd av glaskroppsavlossning.

Personer som är närsynta har en större risk att drabbas av näthinneavlossning eftersom deras näthinna är tunn och skör. Risken att drabbas är också vanligare om du har gjort en starroperation eller haft en inflammation i ögat.

Små grumlingar är också normala vid lite högre ålder.

Hur går undersökningen till?


Du får pupillvidgande ögondroppar så att det blir lättare att undersöka ögats lins, glaskropp och näthinna.

Om ögonläkaren bara upptäcker att glaskroppen krympt eller lossnat får du tyvärr acceptera obehagen och leva som vanligt. Besvären brukar minska något med tiden.

Om läkarundersökningen visade att glaskroppen gjort hål på näthinnan kan den svetsas fast med laserbehandling, vilket minskar risken för näthinneavlossning. Det brukar åtgärdas direkt.

Vad kan jag göra själv?


Det finns tyvärr inte så mycket du själv kan göra för att förebygga eller behandla glaskroppsavlossning.

Fråga om råd?


Om du undrar över något kan du ringa 1177 eller din optiker.

Vad kan vi hjälpa till med när det gäller glaskroppsavlossning?


Känner du oro eller osäkerhet är du välkommen att ringa oss på tel. 031-878610.

När ska jag kontakta en läkare?


Kontakta 1177 om:

  • Din syn plötsligt kraftig försämras
  • Det kommer många nya grumlingar och figurer framför ögat
  • Du upplever ljusblixtfenomen
  • En mörk, ogenomtränglig gardin begränsar synfältet.

Om du ser en svart ogenomskinlig skugga som kommer akut och det börjar skymma i synfältet ska du omedelbart ta kontakt med sjukvården. Det kan vara ett tecken på näthinneavlossning.

Har du frågor kring glaskroppsavlossning?

Välkommen att ringa till oss eller kom in till oss så hjälper vi dig gärna!

Tempelgatan 1A, 431 30 Mölndal

Rulla till toppen