Info, frågor & svar


427464_195963893842234_812279134_n

Här har vi samlat lite information och svaren på de vanligaste frågorna vi får. Läs gärna mer i våra informationsblad som du hittar under Information om…..

*

Viktig info från Utterdahl Optik vid köp

Tack för att du väljer att köpa dina glasögon/linser hos oss!

Skötselråd

Dina glasögon rengör du regelbundet med diskmedelsvatten, fönsterputsmedel eller glasögonspray och torkar med mjukt luddfritt hushållspapper. Använder du putsduk är det viktigt att tvätta dem regelbundet, helst i 60 grader utan sköljmedel, annars snurras smutsen bara runt på glaset. Om du tar av dina glasögon i ena skalmen blir de lätt sneda och skalmen glapp. Ta gärna av dem med båda händerna så håller de längre. Dina kontaktlinser vårdar du enligt bifogad instruktion.

Justering av bågen

När du har haft dina nya glasögon några dagar känner du bättre hur väl de sitter. Kanske behöver de justeras? Välkommen in så hjälper vi dig gärna! Du kan även längre fram upptäcka att bågarna ändrat form – det kan räcka med en kram eller oförsiktig hantering – då är du också välkommen in och få hjälp att återställa formen.

Garanti & Försäkring

Du har 1 års fabriksgaranti på bågar och glas. De flesta hemförsäkringar ersätter förstörda eller borttappade glasögon. Kontrollera med din hemförsäkring vad som gäller om olyckan är framme.

Fullservice

Genom att ha glaslager och egen inslipningsverkstad kan vi erbjuda leverans på standardstyrkor samt omslipning till ny båge medan du väntar.

Jourtelefon

Om du hamnar i en akutsituation när det gäller dina ögon, glasögon eller linser är du välkommen att ringa vår jourtelefon 070-432 89 10. Om vi har möjlighet så hjälper vi dig gärna!

Facebook
På vår Facebooksida Utterdahl Optik hittar du bl a viktig info om dina ögon, bilder på nya bågar, roliga anekdoter och en hel del annat. Vi blir jätteglada om du vill gilla vår sida!

Erbjudanden

På sidan ”Priser” hittar du våra aktuella erbjudanden.

Hållbarhet glasögon

Processen att göra nya glasögon kräver mycket resurser. Det handlar bl a om fossila bränslen till plastglas och plastbågar samt utvinning av metall för metallbågar. Det är därför viktigt att du tar väl hand om dina glasögon så de håller längre.

När du inte längre kan använda dina glasögon har du möjlighet att hjälpa andra människor att se genom att lämna in dina gamla hela glasögon till oss. Glasögonen går till välgörenhet runt om i världen där människor som inte själva har råd med glasögon kan få möjlighet att se igen. Vi samarbetar med andra för att göra detta möjligt. Organisationen Lions hämtar de insamlade glasögonen, rengör och sorterar innan de skickas till organisationen ”Vision for all”. De i sin tur skickar ut optiker och optikerassistenter som gör synundersökningar och väljer ut lämpliga glasögon till var och en. Det är fantastiskt hur man kan hjälpa någon att se – i stället för att glasögonen ligger i någon låda hemma och samlar damm.

Om dina glasögon är trasiga ska de slängas i de vanliga hushållssoporna.

Recept på miljövänligt putsmedel

Du kan göra eget miljövänligt putsmedel hemma genom att blanda 5 dl vatten och ett par droppar diskmedel. Tänk på att använda miljövänliga diskmedel som t ex Änglamark, Attitude eller ICA:s Skona. Det populära diskmedlet Yes klassas numera tyvärr som miljöfarligt.

Hållbarhet linser

Släng aldrig dina använda linser i toaletten eller i handfatet. De är gjorda av olika typer av plast och om de hamnar i vattenledningar bryts de sönder till mindre delar och blir till mikroplast som lättare tar sig igenom filter och ut i sjöar och hav. Läs på förpackningen hur du ska källsortera dina linser. Vår mest sålda lins, Biofinity, sorterar du enligt följande:

Kontaktlins – slängs i vanligt hushållsavfall
Pappersförpackning för linser och linsvätska – slängs i pappersförpackningar
Lock på linsburk – slängs i metallförpackningar
Tomma linsburkar och linsvätskeburkar – slängs i plastförpackningar

GDPR

Vi skyddar dina personuppgifter enligt reglerna i EU:s dataskyddsförordning.

*

Hur lång tid tar det att göra en synundersökning?

Vanlig synundersökning tar 15-45 minuter.

Synundersökning för körkort tar ca 5 minuter.

Linskontroll tar ungerfär 20 minuter.

Nytillpassning av linser tar ca 30-60 minuter.

*

Vad innebär det att glasögon är enkelslipade?

Enkelslipade glasögon är t ex läsglasögon eller glasögon för långt håll. De är avsedda för ett visst avstånd.

*

Vad innebär bifokala glasögon?

Bifokala har två fokus, för långt håll och en läsruta för lämpligt läsavstånd.

*

Vad innebär progressiva glasögon?

Progressiva har ett gradvis ändrat fokus som tillåter skarp syn på olika avstånd. De har ingen synlig läsruta.

Läs mer om progressiva glasögon under Information om…. 

*

Jag funderar på att skaffa progressiva glasögon men har hört att det kan vara besvärligt i början tills man vant sig. Stämmer det?

För vissa är det bra redan från början, för andra kan det ta några dagar att vänja sig. 96 % vänjer sig. Det vanligaste misstaget är nog att ge upp för tidigt och inte låta kroppen vänja sig vid de nya beteendemönstren. Det handlar om att träna och vänja sig.

*

Hur lång leveranstid är det på glasögon?

Enkelslipade glasögon tar mellan 1 dag – 1 vecka.
Progressiva glasögon tar ca 2 veckor – plus/minus några dagar.

Obs! Vi har glaslager och inslipningsverkstad så vid brådskande fall kan vi eventuellt slipa in medan du väntar, det beror på om vi har dina glas i lager eller ej.

*

Hur vårdar man bäst sina glasögon?

Tvätta med utspätt diskmedel, fönsterputsmedel eller glasögonspray och torka med luddfritt hushållspapper. Om du använder putsdukar är det viktigt att tvätta dom emellanåt annars är risken stor att du bara torkar runt lort och fett utan att få glasen ordentligt rena.

*

Jag vill prova kontaktlinser. Hur går jag till väga?

Du bokar in en tid för en nytillpassning där dina ögon undersöks, du får lära dig hur du hanterar linser och så får du med dig provlinser hem. Det ingår en efterkoll där man ser att allting stämmer. Läs mer om kontaktlinser, hantering och skötsel under Information om……

*

Hur lång leveranstid är det på kontaktlinser?

Vi har lager på Biofinity dygnet-runt-linser (vissa styrkor), annars brukar det ta ca  2-5 arbetsdagar.

*

Hur sköter jag mina kontaktlinser?

Följ beskrivningen på din linsvätska.

Copy of IMG_9891-2

Varför ska man köpa linser hos optikern?

Kontaktlinser finns ju bara ett knapptryck bort. Någon dag senare ligger de i brevlådan – ofta till ett bra pris. Varför ska jag då köpa linserna hos optikern?

Ja, det finns många anledningar till det. T ex att när du köper linser hos oss ingår alltid möjligheten att få dina ögon kontrollerade av din optiker om du får besvär – helt utan extra kostnad. Det kan gälla kliande röda ögon, skav i ögat, inflammation, infektion, lins som fastnat i ögat, försämrad syn mm.

Om du hamnar i en akutsituation med dina ögon eller linser utanför våra öppettider är du välkommen att ringa vår Jourtelefon 070-432 89 10. Om vi har möjlighet så hjälper vi dig gärna!

Som ny linsanvändare är det viktigt att du går till en optiker som gör en synundersökning och nytillpassning för att du ska kunna få en lins som passar dina behov. Du får en flaska linsvätska och får lära dig att hantera och sköta linserna på rätt sätt. Det ingår också en efterkontroll då vi kontrollerar din synskärpa och linsernas passform. Detta kan innebära att du får prova olika linser för att hitta rätt.

Synen förändras och om du inte kontrollerar din syn regelbundet finns det stor risk att du köper linser som inte är optimala för dina ögon. Det är inte alltid man själv känner av att synen förändrats eftersom försämringen oftast går långsamt och successivt, t ex kan din astigmatism förändras några grader och påverka din syn. Hos optikern får du alltid linser som är noggrant utprovade efter dina ögon.

Om du jämför våra priser märker du att vi ligger mycket bra prismässigt. Linspriserna inkluderar synundersökning och fri tillgång till din optiker när du behöver. Se under rubriken Priser.

Ta hand om dina ögon, dom är värdefulla!

Utterdahl_detalj_130830

*

Vad gäller för datorglasögon?

Som arbetsgivare är man skyldig att bekosta de anställdas datorglasögon. Regler för datorglasögon är noga reglerat i AFS 1998:5.

Läs mer om datorglasögon under Information om…….

*

Vad innebär glaskroppsavlossning?

Med stigande ålder börjar glaskroppen skrumpna, det är både naturligt och vanligt och drabbar de allra flesta människor. Symptomen är bl a rörliga svarta fläcker eller prickar. Det kan också upplevas som blixtar. Läs mer om glaskroppsavlossning, dess symptom och behandling under Information om…..

*

Vad innebär näthinneavlossning?

Näthinneavlossning innebär att delar av näthinnan lossnar från ögats innervägg och är en allvarlig och akut sjukdom som omedelbart måste behandlas. Symptomen är upplevelsen av en skugga, slöja eller ridå framför ögonen som drar in från sidorna mot mitten av synfältet.

Läs mer om näthinneavlossning, dess symptom och behandling under Information om……

*

Vad är det för skillnad på grå och grön starr?

Grå starr är att linsen blir grumlig. Läs mer om grå starr/katarakt under Information om…..

Grön starr är förhöjt tryck i ögat. Läs mer om grön starr/glaukom under Information om…… 

*

Vad innebär gula fläcken?

Gula fläcken, dvs makuladegenerering, innebär åldersförändringar i gula fläcken som orsakar synnedsättningar i högre åldrar.

Läs mer om gula fläcken/makuladegenerering under Information om….. Dokumentet innehåller även ett diagnostiskt schema över gula fläckens symptom.

*

Det gör ont i mina ögon. Vad gör jag?

Boka en tid för synundersökning. Vid behov remitteras du till ögonläkare.

*

Jag har ont i min nacke – kan det ha något med mina glasögon att göra?

Ja, det kan ha ett samband med dina glasögon. Den ökande användningen av bärbara datorer, läsplattor, och smarta telefoner leder till belastningsskador. Valet av dina glasögon spelar in.

Läs mer om hur du undviker gamnacke under Information om…..

*

Vad har Utterdahl Optik för Integrationspolicy? (GDPR)

Vi skyddar dina personuppgifter enligt reglerna i EU:s dataskyddsförordning.
Dina uppgifter lämnas inte ut till någon annan part utan ditt medgivande.
Du vet väl också att du har rätt att ta del av, ändra och ta bort dina personuppgifter hos oss.
Här kan du läsa mer om vår Utterdahl Optiks integritetspolicy.